gekanteld

Lang heb ik het niets gevonden; al die mensen die naar Santiago trekken. ‘Kunnen ze niet iets originelers bedenken?’ Maar ik ben om. M’n mening heb ik moeten herzien. Door de ontmoetingen tijdens het fietsen over delen van de Camino’s begon ik deze pelgrimstochten steeds meer te waarderen. Het is leuk om de wandelaars aan het begin van de dag een Buen Camino! te wensen.

Vorig jaar schreef ik dat ik misschien toch ook eens naar Santiago moet gaan.
En… Ik ben er geweest dit voorjaar.

Aankomen in de stad is magisch. We zijn er beslist niet de enigen; het is druk. En op het grote plein voor de kathedraal komen steeds weer nieuwe mensen aan. We hebben het geluk van stralend weer. Vermoeide wandelaars liggen genietend met blote voeten languit te rusten. Er worden foto’s gemaakt, met de indrukwekkende gevel van de kathedraal als achtergrond. Er komen groepen fietsers, soms in speciaal voor de tocht gemaakte kleding met de kleuren van hun vlag… Gehaald. De sfeer is vrolijk, blij en uitgelaten. Iedereen heeft een prestatie geleverd en het is gelukt. Het is een beetje als bij aankomst na een elfstedentocht.

En dan is er het moment voor het laatste stempel en het ophalen van de Compostela. Daarvoor moeten we met onze ‘Credencial de Peregrino’ naar het pelgrimsbureau een stukje verderop. Er staat een lange rij wachtenden. Later terugkomen heeft geen zin; het is er altijd druk. Dus gedwee voegen we ons bij de  rij. Dat is minder erg dan we dachten. We hebben een leuk gesprek met een jonge Amerikaanse vrouw die de Camino del Norte liep. Ieder apart tonen we onze Credencial met de stempels, verzameld tijdens onze reis. We legden voldoende kilometers af, als fietser meer dan als wandelaar, en krijgen onze Compostela, een middeleeuws uitziend papier, met daarop onze naam.Wij kwamen fietsend via de Ruta de la Plata de stad in. De echte pelgrims zijn in onze ogen toch de wandelaars.

Mijn idee over de camino is vorig jaar al flink gekanteld. Nu ben ik helemaal om. De camino’s zijn een prachtig en bijzonder fenomeen.
Vorig jaar schreef ik; Misschien moet ik toch nog eens naar Santiago.
Nu schrijf ik: Misschien moet ik er toch nog eens wandelend heen.

lees ook:  de camino’s

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s