de Camino(s)

Buen Camino!.
Buen Camino! Hoe vaak zal ik dat afgelopen maand gezegd hebben. Dikwijls.
Lang geleden was ik eens in Santiago de Compastello. Tijdens de eerste fietsreis met Jan. We waren niet op pelgrimstocht. We fietsten door Noord Spanje en kwamen daarbij in de zo bekende stad. Ik heb er op het plein gestaan. Ik heb de kathedraal bezocht en het versleten marmer aangeraakt. Maar pelgrim was ik niet.

Afgelopen maand fietsten we weer door Spanje. We fietsten een deel van de Ruta de la Plata; de Camino naar Santiago. Niet tot in Santiago; na Merida sloegen  we af naar het oosten, naar Zaragoza en vandaar ging het naar het noorden, de Pyreneeën over. Enkele keren sliepen we in huizen met wandel-pelgrims. We deelden het ontbijt met hen en hoorden hun verhalen. Mensen uit Canada, Amerika, Zwitserland, Duitsland en we spraken zelfs iemand uit Rusland. Het was leuk met hen. Vrolijk. We kwamen ook  fiets-pelgrims tegen, maar de ‘echten’ waren voor ons toch de wandelaars. Vooral aan het begin van de dag zagen we hen op verschillende van onze trajecten. Buen Camino!
Na de afslag naar het oosten zagen we minder pelgrims, maar er waren er nog steeds. En eenmaal in Frankrijk reden we opnieuw over een druk belopen Camino. Langs middeleeuwse kerken, die open waren voor bezoekers. Kerkjes met prachtige eeuwen-oude beelden van Jacobus, Maria, Christus en andere heiligen. Ik ben niet katholiek, maar het waren prettige plekken om even naar binnen te gaan.
Ik wist dat er een Camino loopt door Frankrijk, naar Saint Jean Pied de Port.
Ik wist dat er zelfs een Camino loopt van St. Jacobaparochie, via Leeuwarden naar het Zuiden. Ik wist van de Via de la Plata. Maar er zijn er zoveel meer; Camino Francés, Camino del Norte, Camino Primitivo, Camino Portugues , …
Maar, begon ik me steeds meer af te vragen, waarom is Santiago de Compastello zo’n belangrijk bedevaartsoord ? Waarom zijn er van overal in Europa routes naar deze stad ….?

Al sinds de negende eeuw wordt Santiago de Compastello door pelgrims bezocht. Santiago, Sint Jacobus. Het verhaal gaat dat de overblijfselen van deze apostel zich daar in de kathedraal  bevinden.  De apostel Jacobus was één van de vrienden van Jezus. Na de dood van Jezus werd hij uitgezonden naar het Iberisch schiereiland. Na zijn terugkeer in Jeruzalem werd hij door Herodus onthoofd.
Er zijn veel verhalen en legenden. Eén ervan is dat het lichaam van Jacobus per schip naar Spanje is vervoerd en daar is begraven. Het graf wordt later door een herder ontdekt. Een heldere ster wees hem de weg. Een bisschop verklaart het lichaam, als dat van Jacobus en laat een kerk bouwen op de vindplaats; de  ‘campus stellae’ , oftewel sterrenveld. De kerk groeit uit tot bedevaartsoord. Een bedevaart naar Santiago was een veiliger alternatief voor een bedevaart naar Jeruzalem en was vooral tussen de 11de en 13de eeuw erg populair.
Na de middeleeuwen werd de reis nog maar door weinig mensen gemaakt. De overblijfselen van Jacobus zijn zelfs een tijd kwijt geweest, maar zijn in de 19de eeuw weer gevonden en door de Paus als echt verklaard.
Pest, burgeroorlog en Franco hielden nog lange tijd de pelgrims tegen. Maar na de dood van Franco in 1975 en na plaatsing van Santiago op de Unesco lijst voor werelderfgoed is het aantal pelgrims weer explosief gestegen.
De beweegredenen van de huidige pelgrims zijn divers. Er zullen er denk ik weinig zijn voor wie het bezoeken van de overblijfselen van Jacobus het belangrijkste doel is. Maar lopen op een route die al eeuwen door zovelen is gelopen, kerken bezoeken die er al sinds de middeleeuwen staan, zal voor de meesten bijzonder zijn.
Ik was op een paar Camino’s, maar Santiago bezocht ik niet. Misschien moet ik er toch nog eens heen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s